kmet.BG
Интересно
избери регион
Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова призова местната власт да не загърбва проблемите на земеделците
Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова призова местната власт да не загърбва проблемите на земеделците

Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова излезе с обръщение от трибуната на местния парламент, в което призова общината и съветниците да работят в услуга, а не в ущърб на земеделските стопани и производители, за да могат те максимално да се възползват от схемите за директни плащания през настоящата 2012-та. За поредна година област Кърджали е водеща в страната по брой подадени заявления за подпомагане. За съжаление обаче оглавяваме и статистиката за най-много санкционирани земеделци. 28 процента от всички проверени стопани са лишени от субсидии заради допуснати нарушения, в много от случаите не по тяхна вина, оповести Таушанова. Най-честите грешки са застъпване, дублиране на площи и навлизане в държавен поземлен фонд. В Кърджалийско собствената земя е малко и хората разчитат основно на общинския поземлен фонд. За втора поредна година обаче община Кърджали не провежда търгове за продажба или отдаване под наем на ОПФ, което лишава хората от възможността да заявят площи за подпомагане.

Община Кърджали е собственик на 110 000 дка земя, от която 33 х. дка ниви, над 2 х. дка ливади и 59 х. дка пасища и мери. Този поземлен фонд за съжаление не се управлява достатъчно прозрачно и ефективно, категорична бе Таушанова. В резултат, много желаещи не могат да се възползват от схемите и мерките за директни плащания, хората губят пари, а делът на пустеещите земи се увеличава.

Таушанова поиска да бъде изслушана на заседание на ОбС заради множеството актуални за земеделците проблеми, които местната власт неглижира и не предприема стъпки за решаването им. Тя подчерта, че в условията на икономическа криза и преструктуриране на сектор земеделие в областта е недопустимо да бъде пренебрегван ресурсът на европейските плащания и национални доплащания. Само за кампания 2011 година оторизираните средства по схемите и мерките за директни плащания на площ за област Кърджали са 11 527 000 лв. Това са свежи пари, осигурени от европейските фондове и от националния бюджет, които са важни не само за самите земеделските стопани, но и за съживяването на местната икономика.

Областният управител окачестви като положителен фактът, че макар и късно, през месец септември 2011 г. Общинският съвет в Кърджали прие Наредба за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане със земи от общинския поземлен фонд. На сайта на общината бе публикувана Програма за управление на земите от общинския поземлен фонд. В нея обаче, са посочени само 2 466 дка ниви и ливади за отдаване под наем. Какво ще се случи с останалите 32 х. дка ниви и ливади - не става известно! За продажба са отредени 346 дка и ...толкова. Нито дума за 58-те х. дка пасища и мери.

Сериозна пречка е и едногодишният срок за наемане на ниви. Част от мерките по Програмата за развитие на селските райони изискват стопаните да имат договор минимум за 5 години – такъв пример са популярните мерки - 141 за полупазарни стопанства и 121 за агроекологични плащания. Спънка е и, че договорите се сключват за календарна, а не за стопанска година, което също възпрепятства кандидатстването. Отдаването на земите трябва да се съобрази с изискването, че към времето на подаване на заявленията и очертаването на площите - 31 май стопаните трябва вече да са сключили договорите. Тази есен ще се изиска предварително заявяване на площите в ИСАК за 2013/2014 стопанска година. Но земеделците от община Кърджали няма да могат да го направят, защото дори обявената сега процедура за отдаване на маломерни имоти е за стопанската 2011/2012 г., а тя свършва на 31 август.

Таушанова заостри вниманието и върху отдаването на имоти на части без да се въвеждат във владение наемателите и да се маркират границите, което също води до грешки при очертаването. Получава се така, че хората плащат на общината 300-1000 лв. наем, а поради застъпване биват наказани, вкл. за бъдещ период. Отделно държавата плаща големи санкции за констатирани несъответствия - 2 пъти по 25 млн. лв. Затова е необходимо да се предприемат мерки за рационално управление на земите, призова областният управител, защото интересите на хората са над всичко. 

Източник: 
Публикувано на: 27.04.2012-14:10:52
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
Официално откриват Пеещите фонтани на 23.05.2015 г.28.04.15г.Мая Манолова: В отчета за дейността на НЗОК няма нито дума за най-големия грабеж в България12.01.12г.Д-р Тодор Чобанов: Неолитното селище „Слатина” е от огромно значение за историята на София22.10.15г.Станимир Илчев и НДСВ-Бургас срещу терора и за междукултурния диалог16.08.12г.Представители на ГЕРБ – Силистра се срещнаха с жителите на Йорданово11.05.12г.Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste17.11.14г.JAM ON IT 14 - НЕЩО ЛИЧНО12.05.14г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.