kmet.BG
Интересно
избери регион
Предмети и документи на Царската династия са изложени в Двореца „Врана”
Предмети и документи на Царската династия са изложени в Двореца „Врана”
В Двореца Врана се откри част от бъдеща постоянна експозиция, посветена на историята на Българската царска династия. На събитието присъстваха Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита. Сред гостите бяха изтъкнати историци, общественици и музейни дейци.

В приветствието си Негово Величество изтъкна, че един народ който познава миналото си, уверено върви по пътя на своето бъдеще. Той сподели също, че идеята на Царското семейство този изключителен исторически паметник да бъде съхранен за поколенията и отворен за всички български граждани, които да се запознаят с историята на монархическата институция, се е родила преди две години. „В това време на бездуховност и други тенденции, които ме тревожат, трябва да полагаме усилия да съхраняваме ценностите от историята ни”, изтъкна Царят.

От март 2011 г. дворецът Врана се стопанисва от Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Иоанна”, чиято цел е запазването и поддържането на този безценен исторически паметник и превръщането му музей, достъпен за български граждани, гости от чужбина и за всички проявяващи интерес към историята. В неговите зали ще бъдат подредени лични предмети, автентични архивни документи, фотографии и произведения на изкуството, свързани с живота и делото на Царското семейство, новата и най-нова българска история. Предвижда се създаването на специализирана библиотека, посветена на теми като монархията в България и света, фалеристика, хералдика, също така и архивни фондохранилища, книжарница, дигитален фото и документален архив, специализиран уеб сайт.

Директорът на Фонда д-р Ивайло Шалафов изтъкна в словото си при откриването на експозицията усилията на екипа от специалисти по възстановяването на Дворцовите помещения във вида, в който са съществували до 1946 г. и експонирането на безценните исторически артефакти на българския царски патримониум. Фондът е основан през есента на 2010 г., а дейностите започват в средата на месец май 2011 г. с екип от реставратори, историци, архивни специалисти. Първоначално са извършени основни възстановителни дейности по централното фоайе, белия салон, секретариата, кабинета на покойния Цар Борис, архивохранилищата и административното помещение. Същевременно е направено обстойно проучване на Националния архивния фонд на Държавната агенция „Архиви” (основно фонд 3К. Монархически институт и други лични фондове), както и в личния архив на Българското царско семейство, където са открити редица оригинални документи, като плановете на архитект Н. Лазаров от 1909 г., множество фотографии показващи, както интериорната среда, така и екстериора на Двореца Врана и прилежащите сгради в периода 1904 – 1946 г. Това дава възможност в значителна степен възстановителните дейности да се доближат до първообраза от времето на Цар Фердинанд и Цар Борис. Също така безценен извор за историята на Двореца са съхранените лични спомени на дворцовите служители полк. Хр. Бърдаров, интенданта на Цивилната листа Антон Разсуканов, дори на Димо Казасов.

През 1946 г. сградата на Софийския дворец е иззета за нуждите на Министреския съвет. Решено е да се разруши оградата и да се отстранят всички символи на Монархията, макар България формално все още да е Царство. Един свидетел пише: “Докато хората във всички културни страни, макар и правили кървави революции, пазят своите старини като зеницата на окото си и ги обръщат в музеи, в които нареждат всички картини и предмети – историята на един живот, ние – които имахме само едно здание, в което са царували трима български монарси и се е ковал политическия живот на в продължение на 65 години – трябваше да го разрушим...Събориха цялата ограда, ковани врати, фенери, корони – работени във Виена – истинско изкуство на онова време, се рушаха и захвърляха на боклука. След като изкъртиха от стените всички вензели, корони, винетки от Княз Батенберг до Цар Фердинанд, видяха каква грозотия представлява тоя вандализъм.”

Създаването на един музей, посветен на историята на Българската царска династия и новата българска история е една историческа необходимост. В продължение на повече от пет десетилетия темата за Монархията е подложена на унищожителна пропаганда и целенасочено охулване и поругание. За разлика от всички страни на бившия социалистически лагер Народна Република България не запази нито един дворец от времето на Монархията като действащ музей, в който българските граждани и гостите от чужбина да могат да се запознаят с артефактите на този исторически период.

Екипът на Фонд “Цар Борис и Царица Иоанна” смята, че създаването на една постоянно действаща, отворена за гражданите експозиция, на новата българска историята през призмата на Царската династия, на територията на двореца Врана, безусловно би се радвал на засилен обществен интерес. Основаването на този научен и експозиционен център в духа на сродни по същност действащи от десетилетия в Европа музейни институции ще бъде истинска гордост за съвременното българско общество. Фондът има за цел да поддържа партньорски отношения с държавните и общински музеи, съхраняващи свидетелства и предмети от епохата на Българската монархия, като периодично организира гостенски експозиции, конференции и симпозиуми по различни теми и проблеми. Също така се предвижда организирането на групови посещения и изнасянето на беседи пред ученици от общообразователните и профилирани училища.

По повод откриването на част от постоянната експозиция на Двореца Врана министърът на културата на Република България г-н Вежди Рашидов изпрати поздравителен адрес, в който се изказва поздравление за начинанието на Фонда “Цар Борис и Царица Иоанна” за усилията в съхраняването на историческата памет като ценен залог за едно успешно и ползотворно бъдеще.

От Настоятелството на Фонд “Цар Борис и Царица Иоанна” съобщиха, че предстои да се уточнят дните и часовете за отворени за гражданите посещения на откритата част от постоянната експозиция.
 
Източник: 
Публикувано на: 04.10.2012-16:03:27
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
Пловдив осинови горичка и спаси 1700 фиданки09.01.13г.Регионалната библиотека с нови 450 заглавия англоезични книги27.11.13г.Хляб и вино – заедно те носят библейски смисъл. Хлябът и виното са теми на двете най-нови авторски книги на Издателство Гурме: „Домашен хляб“ на Ивелина Иванова и „Виното е за всички“ на Вили Гълъбова. 04.12.14г.Творби на големия художник Пабло Пикасо за пръв път гостуват в София30.10.15г.От началото на годината в общинската болница „Св. София“ са родени над 800 бебета02.05.17г.Международни организации ще инвестират в изграждането на иновативно училище в София29.09.17г.Ученици от Благоевград рецитират стихове по повод 140 години от гибелта на Левски18.02.13г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.