kmet.BG
Интересно
избери регион
ЕКСКУРЗОВОДИ И АНИМАТОРИ ЩЕ СЪЖИВЯВАТ МИТОВЕТЕ НА МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ
ЕКСКУРЗОВОДИ И АНИМАТОРИ ЩЕ СЪЖИВЯВАТ МИТОВЕТЕ НА МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ
Снимка: www.smolyan.bg

Трима екскурзоводи и трима аниматори получиха сертификатите си по проект на община Смолян „Момчилова крепост –митовете оживяват”, финансиран по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.” Зам.-кметът Марин Захариев връчи документите на хората, които ще съживяват митовете и реалностите. 
Аниматорите в костюми ще се превъплатят в мъж и жена – боляри и ковач. Той ще бъде ангажиран с ковашката преса и ще подпомага саморъчното изработването на монета с логото на атракцията за спомен на посетителя. С цел «оживяване» на атракцията и максимално въвличане на посетителя в тогавашния бит, ще му бъде предоставена възможност да премине от пасивната позиция на наблюдател в активната позиция на участник в атракцията, чрез извършване на типична ковашка дейност при собственоръчно изработване на сувенир в случая монета, посочи координаторът на проекта Фехри Сираков.
За тази цел ще бъде реставрирана, консервирана и експонирана средновековна ковашка пещ и работилница, за която се предполага, че е съществувала, поради откритите следи от огнище и наличието на многобройни стопилки и шлак.
Ще бъдат поставени и две грънчарски колела. Едното ще бъде експонирано под навеса до керамичната пещ, за да подчертае спецификата на мястото. Другото ще бъде позиционирано на удобно място, където посетителите, с помощта на специалист, който ги напътства, ще могат собственоръчно да изработят керамичен съд .
Ще бъдат монтирани декори с подходящото ходожествено оформление от „Момчилово време”, с отвори, където посетителите ще могат да си поставят лицата и да си правят атрактивни снимки за спомен от посещението.
Електронният пътеводител, който може да се ползва едновременно от 50 души, ще съдържа описание на Момчилова крепост, полезна информация за пътя, водещ към крепостта. Поведение за безопасност и опазване на околната среда, указания за изработване на сувенира и керамичния съд, както и любопитни факти във връзка с крепостта. Особен акцент ще бъде поставен за рекламиране на аудио-визуалния спектакъл, за да предизвика интерес у посетителите и да ги върне отново на крепостта за наблюдение на спектакъла . За тази цел е изработен филм за Момчил, който ще бъде прожектиран на скалите, като ще бъде направен график за прожекцията, когато ще може да се наблюдава от туристи.
Захариев посочи, че това лято туристите ще могат да участват в тези атракции.

 

Пресцентър на община Смолян

 

 

Източник: www.smolyan.bg
Публикувано на: 11.02.2014-11:37:51
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Цар Симеон II бе удостоен с Почетния знак на румънските въоръжени сили21.11.12г.250 кукери ще гонят злото тази година на Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в Широка лъка24.02.17г.Дора Янкова и представители на БСП почетоха тържествата за 2 юни в Смолян03.06.13г.Грандиозно откриване и събития на обновения площад „Централен“ за Пловдив 201911.01.18г.Йорданка Фандъкова: Общинската фирма „Лозана” се превърна в съвременно социално дружество, което осигурява работни места26.03.14г.Българско хоро разлюля Европейския парламент01.03.12г.Заместник-кметът Стефан Стоянов присъства на откриването на нов завод край Пловдив28.09.16г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.