kmet.BG
Интересно
избери регион
ЕКСКУРЗОВОДИ И АНИМАТОРИ ЩЕ СЪЖИВЯВАТ МИТОВЕТЕ НА МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ
ЕКСКУРЗОВОДИ И АНИМАТОРИ ЩЕ СЪЖИВЯВАТ МИТОВЕТЕ НА МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ
Снимка: www.smolyan.bg

Трима екскурзоводи и трима аниматори получиха сертификатите си по проект на община Смолян „Момчилова крепост –митовете оживяват”, финансиран по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.” Зам.-кметът Марин Захариев връчи документите на хората, които ще съживяват митовете и реалностите. 
Аниматорите в костюми ще се превъплатят в мъж и жена – боляри и ковач. Той ще бъде ангажиран с ковашката преса и ще подпомага саморъчното изработването на монета с логото на атракцията за спомен на посетителя. С цел «оживяване» на атракцията и максимално въвличане на посетителя в тогавашния бит, ще му бъде предоставена възможност да премине от пасивната позиция на наблюдател в активната позиция на участник в атракцията, чрез извършване на типична ковашка дейност при собственоръчно изработване на сувенир в случая монета, посочи координаторът на проекта Фехри Сираков.
За тази цел ще бъде реставрирана, консервирана и експонирана средновековна ковашка пещ и работилница, за която се предполага, че е съществувала, поради откритите следи от огнище и наличието на многобройни стопилки и шлак.
Ще бъдат поставени и две грънчарски колела. Едното ще бъде експонирано под навеса до керамичната пещ, за да подчертае спецификата на мястото. Другото ще бъде позиционирано на удобно място, където посетителите, с помощта на специалист, който ги напътства, ще могат собственоръчно да изработят керамичен съд .
Ще бъдат монтирани декори с подходящото ходожествено оформление от „Момчилово време”, с отвори, където посетителите ще могат да си поставят лицата и да си правят атрактивни снимки за спомен от посещението.
Електронният пътеводител, който може да се ползва едновременно от 50 души, ще съдържа описание на Момчилова крепост, полезна информация за пътя, водещ към крепостта. Поведение за безопасност и опазване на околната среда, указания за изработване на сувенира и керамичния съд, както и любопитни факти във връзка с крепостта. Особен акцент ще бъде поставен за рекламиране на аудио-визуалния спектакъл, за да предизвика интерес у посетителите и да ги върне отново на крепостта за наблюдение на спектакъла . За тази цел е изработен филм за Момчил, който ще бъде прожектиран на скалите, като ще бъде направен график за прожекцията, когато ще може да се наблюдава от туристи.
Захариев посочи, че това лято туристите ще могат да участват в тези атракции.

 

Пресцентър на община Смолян

 

 

Източник: www.smolyan.bg
Публикувано на: 11.02.2014-11:37:51
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
БУРГАС СТАВА НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР НА СТРИЙТ КУЛТУРАТА С ВТОРИ СКЕЙТ ПАРК04.11.15г.Хляб и вино – заедно те носят библейски смисъл. Хлябът и виното са теми на двете най-нови авторски книги на Издателство Гурме: „Домашен хляб“ на Ивелина Иванова и „Виното е за всички“ на Вили Гълъбова. 04.12.14г.Бургас се изстрелва 100 години напред в Третото издание на „Включи града“12.02.14г.250 кукери ще гонят злото тази година на Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в Широка лъка24.02.17г.Хората на първо място20.04.12г.Гинче Караминова присъства на откриването на експозиция „Юнаците - праисторическият град на птиците27.04.12г.Община Кърджали получи специален приз за най-зелен град12.12.12г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.