kmet.BG
Интересно
избери регион
УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА ОТ 120 КАМБАНИ ЩЕ „СЪБУЖДА” СМОЛЯНЧАНИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ
УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА ОТ 120 КАМБАНИ ЩЕ „СЪБУЖДА” СМОЛЯНЧАНИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ
Снимка: www.smolyan.bg
 Уникална колекционерска изложба „Камбани ЗА Европа” бе открита днес в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян. Експозицията е част от кампанията на Европейския информационен център „Европа директно” и цели да „събуди” гражданската активност по повод предстоящите избори за европарламент, защото те са много важни. Този факт отбеляза при откриването на изложбата ръководителят на областния център Надежда Митева, по чиято инициатива се организира събитието. Тя допълни, че камбаните символизират призива към гражданите на Смолян да упражнят правото си на глас на 25 май. 

Колекционерът на камбаните Божидар Желев разказа за хобито си. Първоначално е намерил няколко, които са били изхвърлени като ненужни и постепенно започнал да увеличава бройката им.

На всеки свой празник приятелите на Божидар му подаряват камбани. Той също като пътувал си купувал от различни краища на света. Сега в колекцията му 777 камбани от 77 държави, сред които има и от САЩ, Аржентина, Китай и Бразилия. Най-малката е 1 грам, а и има и огромни църковни камбани. Изработени са основно от метал и бронз. Най-голям производител на църковния символ е Русия. В Смолян са показани 120 от експонатите му. 
Като чуя камбана винаги плача. Те са символ, който е събирал хората и в добро, и в лошо – празник, венчавка, смърт на човек, по време на войни и други житейски поводи. Всяка има свой специфичен звук, посочи още при откриването на изложбата Божидар Желев.
Уникалната експозиция ще краси фоайето на театъра десет дни.

Пресцентър на община Смолян

Източник: www.smolyan.bg
Публикувано на: 11.04.2014-17:30:55
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Йорданка Фандъкова: Столична община подкрепи финансирането на 34 фестивали през 2015г. 20.11.15г.За първи път у нас – в Ловеч документален филм за личните вещи на Левски18.02.13г."Жул Паскин - от Видин до Париж" в Бургас09.01.14г.Завърши най-силното издание на тенис турнира ГЕРБ Оупън в Бургас24.09.12г.Сергей Станишев подкрепи инициативата на Стефан Данаилов за възраждане на българската култура и духовност19.03.12г.Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа”стана хит на туристическата борса в Холандия22.01.14г.Фестивалите „Сцена на вековете”, “Arbanassi Summer Music” и “На Източния бряг на Европа” получиха престижен европейски статут23.11.15г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.