kmet.BG
Интересно
избери регион
Фандъкова: След подземния музей на „Св. София” отваряме за посетители комплекса при гробницата на Хонорий, с безценни надписи и стенописи
Фандъкова: След подземния музей на „Св. София” отваряме за посетители комплекса при гробницата на Хонорий, с безценни надписи и стенописи
Снимка: www.sofia.bg
 След подземния музей на Св. София днес отваряме за посетители това съкровище на Античността – гробницата на Хонорий, с нейните безценни надписи и стенописи. За проекта инвестирахме повече от 300 хиляди лева собствени средства, малка част от средствата, които отделяме и ще отделяме за старините на София. Това каза днес при откриването на комплекса при гробницата на Хонори до базиликата Света София. 

   Археологическият обект от Античността откри Президентът на България г-н Росен Плевнелиев. На събитието присъстваха заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, академик Стефан Воденичаров, председателят на комисията по култура към Столичен общински съвет Малина Едрева. 
   По думите на кмета Фандъкова „Още преди 16 века, в древните жители на града се събирали тук , за да отдадат почит на своите предци, да се поклонят на Бога, да отсеят преходното от вечното. В епохата на Константин Велики, който обичал да казва , че Сердика е неговият Рим, тук се издигала вече светинята ни Св. София и най-изявените жители на града намирали вечния си покой в нейната свята околност. В известен смисъл, днес сме се събрали именно, за да почетем един от тях – Хонорий, раб божи, както е написано на стените на неговата гробница. Намерена случайно през 1989, тя чака дълги години този ден, когато я представяме на публиката в цялото й великолепие.” В своето изказване кметът Фандъкова посочи, че в Сердика – София се е провел един от най-важните събори на ранната църква и градът, столица на римски провинции, е бил едно от най-важните средища на древна Европа, където толерантността е издигната в закон от родения тук Галерий. Всички тези факти ни изпълват с оправдана гордост, но те са и повод да напомня за огромния дълг, който всеки от нас има към историята. 
   Столичната община ще продължи да подкрепя археологическите проучвания. Да разкрива и представя безценното наследство на миналото и да развива музейната система на града. Да насърчава културния и опознавателен туризъм, каза също Фандъкова. 
   Кметът на София благодари за осъществяването на проекта научната общност, представена днес от ръководството на Софийския университет и БАН, на министерството на културата, които през годините съгласуваха проектите за експонирането, на музея за история на София, както и на ДНСК, както и на структурите на общината, които подкрепяха нелекото изпълнение на дейностите. Фандъкова изрази специални благодарности на архитект Васил Китов, който до последните месеци от живота си работи по проекта за гробницата на Хонории. 

Източник: www.sofia.bg
Публикувано на: 27.08.2014-12:02:17
Реклама
Последни Новини
Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.
Интересно
БНР организира летен музикален фестивал на открит04.07.14г.СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ ФИЗИК ПРОФ. МИНКО БАЛКАНСКИ ПРЕДСТАВЯ ФОНДАЦИЯТА СИ В БУРГАС11.01.16г.„Дни на зелената система” и Международен ден на биологичното разнообразие – 2016 в Пловдив12.05.16г.ЕМИЛИЯ АНТОВА ПРЕДСТАВЯ В СМОЛЯН ФИЛМА "НЕПРОСТИМО", ПОСВЕТЕН НА НАСИЛИЕТО НАД ДЕЦА ВЪВ ВИРТУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО19.02.14г.БУРГАС E ТОП ФЕСТИВАЛНА ДЕСТИНАЦИЯ ПРЕЗ АВГУСТ - ВИЖ КЪДЕ МОЖЕШ ДА СЕ ТАГНЕШ31.07.15г.29-то издание на КИНОМАНИЯ беше официално открито с прожекцията на българския филм „Каръци” 16.11.15г.Фестивалите „Сцена на вековете”, “Arbanassi Summer Music” и “На Източния бряг на Европа” получиха престижен европейски статут23.11.15г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.