kmet.BG
Интересно
избери регион
Потомствени рибари ще посрещат в автентична атмосфера туристи в Ченгене скеле
Потомствени рибари ще посрещат в автентична атмосфера туристи в Ченгене скеле
Снимка: www.burgas.bg
*На новото тържище на пристанище  Сарафово вадят първия улов през есентта

Волният и самобитен дух на старите морски вълци ще продължи да пази емблематичното рибарско селище край Бургас Ченгене скеле. Всички туристи ще могат да усетят неподправения колорит на това уникално място след реконструкцията, която предвижда Община Бургас. Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си да бъдат заменени от автентични рибарски хижи. Ще се запази и легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най- невероятните рибарски истории и приключения.

Години наред Ченгене скеле бе обект на остри полемики, заради незаконно строителство и сблъсъка между местните, които изкарват прехраната си поколения наред от риболов и бизнесмени, които вдигнаха просторни палати в съседство.

"Автентичния дух на рибарско селище Ченге Скеле ще бъде съхранен, стартираме серия инициативи, които ще превърнат това уникално място в едно от най- посещаваните от жителите и гостите на града. В същото време ще се запази и поминъка на потомствените рибари, които дълги години живяха в притеснение за статута си в селището", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той припомни, че подготовката за проекта е започнала още преди три години с разработването на подробен устройствен план  и местността Ченгене скеле официално получи статут на селищно образование. Това позволи амбициозният проект на Община Бургас да започне да се реализира поетапно.

Община Бургас провежда и процедура по промяна на предназначението на земи и гори от държавен горски фонд за осигуряване на възможност за изграждане на елементите на техническата инфраструктура,уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки.

Изготвен  е и в процес на съгласуване подробен устройствен план за реконструкция и модернизация с цел изграждане на ново рибарско пристанище като допълнителна част към рибарското селище северно от него. В зоната на новото пристанище ще се реконструира и удължи  съществуващото пристанишно съоръжение,ще се осигурят допълнително около 110 места за акостиране на  рибарски съдове,ще се изградят обслужващи сгради и съоръжения за обслужване на плавателни съдове и първична обработка и изкупуване на улова,отговарящи на европейските изисквания.Пристанището ще обхване площ около 10 хил. кв.м., включително  с довеждащ път.Инвестиционното намерение е изцяло съобразено с изискванията на действащото законодателство.

Средствата необходими за проектиране  са заложени в тазгодишния бюджет на Бургас.   

Неотдавна стана ясно, че само една фирма е подала документи за участие в  другата обществената поръчка, свързана със селището - за изготвяне на работен проект за изграждане на уличната мрежа и довеждащата инфраструктура на рибарското селище в едно  с идеен и  работен проект за  собствена Пречиствателна станция за отпадъчни води.

Фирмата, която е кандидатствала е  "Проектантска организация" ЕАД- Бургас. Тя е предложила срок за изготвяне на работен проект за техническата инфраструктура от 100 календарни дни, а за  подготовка  на идеен проект за Пречиствателна станция - 60 дни. Вече са в процес на изготвяне  работни проекти за четири улици в границите на рибарското селище, съгласно  утвърден ПУП, заедно с проектиране на водопроводи, канализация за битови води и за дъждовни води, както и електро преносни мрежи. Предвидената Локална пречиствателна станция е с обем,осигуряващ обслужването на цялата зона,включително и пристанището.

 

В подкрепа на местната рибарска общност Община Бургас реализира  още един голям проект, който да гарантира добри условия за извършване на риболовна дейност  и развитие на  устойчива и конкурентоспособна риболовна индустрия в региона.

Община Бургас е единствената в страната, която спечели проект за изграждането на пристанище в Сарафово, което ще бъде открито през  октомври.

Изграждането на рибарско пристанище в Сарафово върви в срок, в момента приключва  строителството на хидротехническите съоръжения. В съвсем кратки срокове предстои да стартират предвидените дейности по инжинерната инфраструктура, изграждането на вълнобойна стена на североизточния кей, пътни настилки и прилежащи сгради. Със средства от капиталовата програма на Община Бургас ще бъде изградена нова довеждаща улица до пристанището. Новата улица ще е дълга около 600 и широка 6 метра. Двустранно ще бъдат изградени тротоари, ще се издигнат и стълбове за осветление. Предвидено е още укрепване на ската, по който се слиза до пристанището, а долу ще има голям брой паркоместа.

Така, с реализирането на двата свързани проекта, всеки бургазлия и гост на града ще може да отиде до Сарафово и да си купи прясна риба от първа ръка, без участието на прекупвачи.

Новото пристанище ще бъде разположено на 16 417 кв.м . На терена на порта ще има обслужваща сграда с покритото тържище за продажба на улова с 20 броя маси. Предвижда се периметъра на цялата ограда да е осветен и снабден със системи за видеонаблюдение.

В западния край е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване. До площадката за разтоварване на риба е планиран паркинг за 4 броя тежкотоварни автомобили. Автомобилното движение във вътрешността се осъществява по площадков път обхващащ съоръжението по цялото му протежение. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Източник: www.burgas.bg
Публикувано на: 28.08.2014-12:17:46
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
София кандидатства за Европейска столица на спорта за 2017 година08.11.13г.Официално откриват Пеещите фонтани на 23.05.2015 г.28.04.15г.Почетохме 165- годишнината от рождението на Ботев 07.01.13г.Над 15 души посетиха приемна на народните представители от ГЕРБ Евгени Стоев и Мирослав Петков в Горна Оряховица21.08.12г.Кметът Иван Портних награди Цветана Манева с почетен плакет06.06.14г.Discover.Vino представя вината на Южна Франция12.05.15г.В Народното събрание бе почетена паметта на Апостола на свободата Васил Левски19.02.15г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.