kmet.BG
Интересно
избери регион
Фестивалите „Сцена на вековете”, “Arbanassi Summer Music” и “На Източния бряг на Европа” получиха престижен европейски статут
Фестивалите „Сцена на вековете”, “Arbanassi Summer Music” и “На Източния бряг на Европа” получиха престижен европейски статут
Снимка: Община Велико Търново
Община Велико Търново бе отличена за високото европейско качество на фестивалите „Сцена на вековете”, „Arbanassi Summer Music” и на „Източния бряг на Европа”. Те получиха престижния статут „Европейски фестивал” за 2015/2016 г. на церемония в столицата София. Призовете бяха връчени на заместник-кмета по културата, образованието и социалните дейности Ганчо Карабаджаков, на директора на дирекция „Култура” Нелина Църова и на директора на Регионалния исторически музей Иван Църов.


Отличените фестивали имат голям принос за утвърждаването на Велико Търново като балканска столица на културния туризъм. Те бяха включени в пилотния проект на Европейската комисия и едноименната платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа”. Инициативата бе дело на Европейската фестивална асоциация. В проекта участваха над 100 културни събития от цяла България, а официален статут и призове получават общо 26 от тях.


Летният оперен фестивал „Сцена на вековете”, фестивалът за класическа музика „Arbanassi Summer music” и на филмовият фестивал „Източния бряг на Европа” преминаха през два етапа на оценяване – от българско и независимо международно жури. Те ще бъдат включени в международен фестивален наръчник, който ще бъде издаден в хартиен и електронен вариант. Европейският статус и призовете са признание за голямото им значение  за популяризирането на българските култура и изкуство в целия свят.


Трите културни събития бяха представени като пример за високо европейско качество и по време на престижна международна конференция, която се проведе в София. Форумът „Фестивали в черно и бяло” се организира от Българската фестивална асоциация в партньорство със Столична община и НДК. Той е част от проекта „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България”.


Участие в международната конференция взеха заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, директорът на дирекция „Култура” Нелина Църова, управителят на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, представители на Министерството на културата, Норвежкото посолство и различни общини в България. Обсъжданите теми бяха свързани с прилагането на полезните практики от Норвегия при организирането и финансирането на фестивалите, ролята на общините и частния бизнес за културния живот в различните части на България и др. Бе представено и изследването „Бяла книга”, включващо анализи и предложения за реформи в сферата на фестивалите в България.

Източник: Община Велико Търново
Публикувано на: 23.11.2015-12:37:19
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Не пропускайте да разгледате атрактивната изложба “Мост към Кристо” в Галерия-музей “Георги Баев”27.04.17г.Ученичка стана Европейски шампион на България по ушу - заминава на Олимпийските игри в Китай14.05.14г.Ученици от Благоевград рецитират стихове по повод 140 години от гибелта на Левски18.02.13г.Росен Плевнелиев встъпи в длъжност 22.01.12г.Повече от 230 души ще вземат участие в първата дискусия по инициативата на президента Росен Плевнелиев „Диалог с гражданите“16.09.13г.ONE DANCE WEEK поставя Пловдив сред танцовите столици в Европа15.10.15г.Народният представител Владимир Тошев уважи празника на град Кула21.08.12г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.