kmet.BG
Интересно
избери регион
Холивудската легенда Тед Кочев специален гост на 11 –то издание на „София Филм Фест в Пловдив 2016“
Холивудската легенда Тед Кочев специален гост на 11 –то издание на „София Филм Фест в Пловдив 2016“
Снимка: Община Пловдив
11-и „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПЛОВДИВ“  ще представи 24 непоказвани и въздействащи филма в рамките на 11 дни, от 17 до 27 март 2016 в „Лъки – Дом на киното”. „Уникална е програмата в Пловдив. Ще се убедите, че е може би най-добрата за тези 11 години, откакто фестивалът съществува и в Пловдив“, каза Стефан Китанчев, директор на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ на специална пресконференция, която се проведе днес в залата на община Пловдив.


В нея участваха още изтъкнатият български режисьор проф. Георги Дюлгеров, Амелия Гешева заместник-кмет по култура и туризъм в община Пловдив и Борислав  Лалев от „Арт филм“ЕООД, (Лъки – Дом на киното). Началото на  „София филм фест“ е поставено през 1996 година и през настоящата година ще се проведе 20-тото юбилейно издание. Фестивалът е един от ключовите фестивали в Централна и Източна Европа, а според списание „Варайъти“ се нарежда сред 50-те най-значими кино фестивали в света. От 11 години,  „София филм фест“  има специално издание и в Пловдив,  част е от Календара на културните събития на Община Пловдив. През 2016 година, общината  финансира фестивала със сумата от 15 000 лв.


Акцент в 11-тото издание е българското кино, затова откриването ще е с „ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА  и НЕГОВИЯТ СИН” на Иглика Трифонова. Едни от големите заглавия, които пловдивчани и гости на града ще видят са „КАРЪЛ” на Тод Хейнс – с 6 номинации за ОСКАР,  „СИНЪТ НА САУЛ” на Ласло Немеш – с Голямата награда на журито, наградата на критиката в Кан, „Златен глобус”  и номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.


Голямата изненада е гостуването на ТЕД КОЧЕВ – холивудската легенда от български произход представя лично свой филм пред публиката в Пловдив, която ще има възможността да се срещне отблизо с 84-годишният режисьор на „Рамбо: Първа кръв”. Той ще представи на 22 март от 20.00 ч своя филм „Да се събудиш в страх”. Тед Кочев е роден през 1931 година в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти и е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин за „Обучението на Дуди Кравиц” (1974), има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”.  „Да се събудиш в страх” („Outback”) от 1971 година участва в конкурсната програма в Кан и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми. Бащата на ТЕД КОЧЕВ е роден в Пловдив, майка му е израснала във Варна, след което семейството е емигрирало в Канада. Това ще е второто посещение на Тед Кочев в България, по време на което той е решил да посети местата, свързани с историята на семейството му.


Билетите за 11-тото издание на „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПЛОВДИВ“ са на цени 6 лв. и 5 лв. – за ученици, студенти и пенсионери. Продажбата им започва на 10 март на касата на „Лъки – Дом на киното”.

Източник: Община Пловдив
Публикувано на: 11.03.2016-11:19:09
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на ски сезона на Витоша08.01.15г.Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави организаторите на благотворителна художествена изложба05.02.15г.На 2 март е отчитането на конкурса „Любовта е пиянство или пиянство от любов”22.02.12г.Денят на народните будители е символ как духовността и образованието възраждат българския народ и от най-тъмните времена и кризи01.11.14г.Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на представянето на френското издание на книгата на Георги Господинов „Физика на тъгата”26.03.15г.ШАМПИОНКИ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА ИДВАТ В НАШИЯ ГРАД НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ЗА АНСАМБЛИ08.11.16г.Фандъкова: След подземния музей на „Св. София” отваряме за посетители комплекса при гробницата на Хонорий, с безценни надписи и стенописи27.08.14г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.