kmet.BG
Интересно
избери регион
Пролетен семестър на Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи”, съфинансиран по Столична програма „Култура”
Пролетен семестър на Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи”, съфинансиран по Столична програма „Култура”
Снимка: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
От 11 април до 27 юни (всеки понеделник и една сряда) Домът на киното отново отправя покана към всички ученици и студенти – заповядайте да видите избрани заглавия от най-добрите творби на българското и световно кино. 

    
Прожекциите са с ВХОД СВОБОДЕН и са само за ученици и студенти! Лектор ще бъде проф. Георги Дюлгеров, който вече години наред оставя залата безмълвна със своите разяснения и коментари след края на филма. Всички български заглавия ще бъдат представени от авторите им. 
    
Пролетният „киносеместър” на 2016 г. ще бъде открит с документалния филм на Борислав Колев „Салто мортале”. Датата е 11 април, а часът 18.00. 
   
„Да докоснеш върха, а след миг да си на дъното” – филмът пренася зрителите във вече далечната 1988 г. и Олимпийските игри в Сеул, Южна Корея. Българският щангист Ангел Генчев става шампион в категория до 67,5 килограма с уникални световни рекорди и смазваща преднина пред конкурентите. След последния си опит Ангел прави задно салто, което се превръща в неофициална емблема на Олимпиадата. Режисьорът Борислав Колев лично ще представи своя филм, а в Дома на киното се очакват бивши и настоящи спортни величия. След прожекцията в София филмът тръгва из страната. 

    
„Младост” на виртуозния режисьор Паоло Сорентино с наградата за най-добър филм и режисьор на ЕФА ще бъде показан на 18 април от 18.30 ч. Един филм за връзките между поколенията, за общуването между тях, за мечтите, страховете, свободата. 
    
На 25 април от 18.30 ч. е прожекцията на най-новия филм на режисьора Камен Калев „С лице надолу”. Кино, което показва без грим физиономиите на расизма, социалното неравенство и трафика на жени чрез една човешка история. 
    
В единствената сряда за пролетната програма и няколко дни след Великден, на 4 май, от 18.30 ч., ще бъде показан „Съвсем Нов завет” на белгийския режисьор Жако ван Дормел. Една евангелска сатира, без заклеймяване на религиозните вярвания, се превръща в оригинален и невероятно забавен филм. 
    
В Деня на Европа – 9 май, от 18.30 ч., ще чуем гласа на радио „Свободна Европа” и българите, работили в него, с документалния филм „Чуй” на Диана Иванова, разкриващ непоказвани досега архивни кадри. 
    
Седмица по късно, на 16 май, от 18.00 ч., е времето за най-новия филм на режисьорския тандем Мина Милева-Весела Казакова „Звярът е още жив”. Може ли да се възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията? Филмът представя един пъзел от историята, свързана със социалистческото минало на България, която продължава да бъде замитана под килима. 
   
„Травелатор” е най-новият филм на сръбския режисьор Душан Милич, който разказва историята на младеж, живеещ в неравностойно положение в Сърбия, намерил отдушник в това да бъде геймър. И да потегли отвъд Океана... Филмът ще бъде представен на 23 май, от 18.30 ч. 
    
Едно от най-очакваните български заглавия през последната година – филмът „Жажда“ на Светла Цоцоркова е с прожекция на 30 май, от 18.30 ч. Хармоничният свят на едно семейство се разбива, а любовта е подложена на изпитание. Наред с международното признание от много фестивали по света, „Жажда” получи и наградата за най-добър български игрален филм на 20-ия юбилеен София Филм Фест. 
    
Помитащата реалност в съвременна Русия и борбите на „малкия човек” със системата и управниците показва „Левиатан” на Андрей Звягинцев, на 6 юни от 18.00 ч. в. Следва „Моята майка“ на италианския майстор-режисьор Нани Морети – топъл, човешки филм за раздялата с живота и как живеем с нея, на 13 юни, от 18.30 ч. Носителят на „Златна Палма” от Кан 2015 „Дийпан – съдбата на бежанеца” на режисьора Жак Одиар пък е повод да се заговори за бежанската тема, безспорно актуална и днес – прожекцията е на 20 юни, от 18.30 ч. 
   
Програмата ще бъде закрита на 27 юни, от 18.30 ч., с българския „Събирач на трупове” – мистериозна история с участието на Теодора Духовникова, Михаил Билалов, Стоян Радев, Лидия Инджова, Стефан Щерев.

    
Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката. 
    
„София Филм Фест за учащи” е съфинансиран по Програма „КУЛТУРА” на Столична община. 

Източник: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Публикувано на: 12.04.2016-10:18:31
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
ОСВЕТИХА ВЪЗСТАНОВЕНАТА ВТОРА КРЪСТОВА ГОРА В РОДОПИТЕ29.07.15г.Над 15 души посетиха приемна на народните представители от ГЕРБ Евгени Стоев и Мирослав Петков в Горна Оряховица21.08.12г.КАМЕН ДОНЕВ И КАРЛА РАХАЛ ПРЕДСТАВЯТ "МАРТИН, ДАНЧО И МАЙКА ИМ"В СМОЛЯН15.07.14г.БУРГАЗЛИЯТА ДИЯН КОСТАДИНОВ СТАНА ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН ПО СЪСТАВЯНЕ НА ШАХМАТНИ ЗАДАЧИ11.03.16г.Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриване на изложба посветена на донорството08.10.13г.София кандидатства за Европейска столица на спорта за 2017 година08.11.13г.Международен фестивал „Пловдивски джаз вечери“ 201301.10.13г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.