kmet.BG
Интересно
избери регион
250 кукери ще гонят злото тази година на Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в Широка лъка
250 кукери ще гонят злото тази година на Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в Широка лъка
Снимка: Община Смолян
250 кукери ще гонят злото тази година на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в смолянското село Широка лъка. Това стана ясно днес на пресконференция в община Смолян на която бяха оповестени подробности около организацията и провеждането на кукерския празник. Не напразно Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар. Тази година, освен нашите песъци ще гостуват още пет състава от Каравелово и Дъбене – Карловско, село Драгоданово – Сливенско, град Стралджа – Ямболско и от село Ябълково – Кюстендилско. Желаещите групи са били много, но повече от час и половина не може да бъде затворен пътя, а изпълнението на всяка кукерска група е 15 минути. Поради тази причина само шест групи участват, обясни кметът на Широка лъка Васил Седянков. Той уточни, че средствата за празника са осигурени традиционно от община Смолян и спонсори. Всички хотели в селото са резервирани. Дори една група кукери ще бъде настанена в смолянски хотел. Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 5 март от 11 до 12,30 часа. Широка лъка е почистена от снега, а от тази вечер няма да има и режим на водата. Седянков каза още, че с кмета на Момчиловци Сийка Суркова са поканили корейския посланик на гости. На 4 март да посети Момчиловци за Тодоровден, а на 5 март Широка лъка за Песпонеделник. Двете села са му харесали много и той е изявил желание да ги посети. Кукерските дни ще започнат на 2 март от 14.00 ч. с откриването на изложба на детски рисунки „Кукери”, изработени от ученици от местното училище. От 16.00 часа в НЧ „Екзарх Стефан „ ще бъде открита и изложба живопис „Много богове“ на Георги Попов . На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на героите, загиналите за освобождението на България . От 18,30 ч. ще има Празнична програма в читалището, посветена на Националния ни празник. В нея ще участват ученици от ОУ „Н. Вапцаров“ и НУФИ Широка лъка, вокално танцова група при читалището и хор при пенсионерски клуб. На 4 март от 18,30 часа Националното училище по фолклорни изкуства ще проведе традиционния си концерт, посветен на 3 март. Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 5 март, обяви секретарят на читалището в Широка лъка Гергана Чотрева. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на песъците Стоил Калфов. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Отново ще бъде показана двойната маска, характерна за широколъшките песъци. Най-малкият кукер ще е на 8 години. От следващата седмица песъците ще започнат да играят и обикалят селото. Очакват се над 5 хиляди гости на предстоящия кукерски празник. Пресцентър на община Смолян
Източник: Община Смолян
Публикувано на: 24.02.2017-15:07:03
Реклама
Последни Новини
Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.
Интересно
СЕДЕМ МЕДАЛА ПОЛУЧИХА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ, НА КОЯТО ОБЩИНА СМОЛЯН БЕ ДОМАКИН13.10.16г.Кой остави „половин София“ без вода?19.03.14г.Гинче Караминова присъства на откриването на експозиция „Юнаците - праисторическият град на птиците27.04.12г.Община Смолян и кметът от ГЕРБ Николай Мелемов са номинирани за престижните международни награди – „Най-добър град” и „Най-добър управник”10.04.13г.Кметът на София Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов откриха парк Възраждане 18.04.16г.По случай Световния ден на снега, 15 януари 2017 , Спешъл Олимпикс организира ски празник „Сподели усещането” в Пампорово14.01.17г.Знаменити музиканти пристигат от Париж за VI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“20.10.15г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.