kmet.BG
Интересно
избери регион
Президентът Росен Плевнелиев ще връчи отличия „Джон Атанасов” на млади изследователи в сферата на информационните технологии
Президентът Росен Плевнелиев ще връчи отличия „Джон Атанасов” на млади изследователи в сферата на информационните технологии
Снимка: www.president.bg
 На 4 октомври, петък, на специална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 президентът Росен Плевнелиев ще връчи традиционната награда “Джон Атанасов” за насърчаване на постиженията на млади български изследователи в областта на информационните и комуникационни технологии.


Призът ще бъде връчен за единайсети път, а за втора поредна година държавният глава ще връчи грамоти за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост, както и грамота “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”.
На церемонията в 13.30 часа държавният глава ще удостои с ордени „Мадарски конник“ I степен синът и дъщерята на д-р Джон Винсент Атанасов - Джон Атанасов младши и Джоан Гедърс. Отличията са за особено големите им заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничество между България и САЩ.

В 16.00 ч. в зала „Сердика“ на хотел „Шератон“ в столицата президентът Росен Плевнелиев ще открие конференцията
„Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов“. Събитието се организира съвместно от Администрацията на Президента, Българската академия на науките, Техническия университет-София, София Тех Парк, Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов“, БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер, технологичния сайт IDG.BG и сп. ComputerWorld.


На форума ще бъдат представени малко известни факти около откритието на Джон Атанасов и неговото значение за развитието на компютърните технологии. Представители на едни от най-успешните български компании в ИТ-сектора и млади учени-предприемачи ще дебатират на тема “От дигитален компютър към дигитално предприемачество”.

Форумът е по повод 110-годишнината от рождението на изобретателя от български произход д-р Джон Винсент Атанасов. Участие в дискусията ще вземат български и чуждестранни изследователи, водещи имена в областта на информационните и комуникационните технологии, млади предприемачи и учени.

На 3 октомври, четвъртък, „Дни на отворените врати“ ще се проведат в Техническия университет в София и в Института по информационни и комуникационни технологии при БАН. От 10.00 до 18.00 ч. техните лаборатории и научни центрове ще бъдат открити за всички ученици, които желаят да разгледат експериментите и проектите, разработвани в научните институции.

Гостите на лабораториите ще се запознаят и с възможностите за обучение и професионална реализация в сферата на информационните и комуникационни технологии.

На 3 и 4 октомври във федерацията на Научно-технически съюзи ще се проведе и Международната научна конференция по автоматика и информатика “110 години от рождението на Джон Атанасов”. Сред докладчиците на форума ще бъдат проф. Джон Густафсон, ръководител на екипа, пресъздал оригинала на компютъра „Атанасов-Бери“, проф. Карл Чанг, ръководител на катедрата по Компютърни науки към Държавния университет в Айова.

Кампанията за отбелязването на 110 години от рождението на Джон Атанасов се провежда под патронажа на държавния глава.

Източник: www.president.bg
Публикувано на: 02.10.2013-09:57:11
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Генералният директор на Испанската федерация на журналисти и писатели за туризъм Енрике Санчо ще посети Велико Търново12.11.15г.Домът на Билбо Бегинс и триметрова цветна фея – вижте ги на “Флора Бургас’2017”25.04.17г.ТРАНСГРАНИЧНИЯТ УЛТРАМАРАТОН БЪЛГАРИЯ –ГЪРЦИЯ ЩЕ ПРЕМИНЕ И ПРЕЗ ОБЩИНА СМОЛЯН20.01.14г.По случай Деня на Европа група младежи от България и Сърбия посетиха Брюксел и ЕП по покана на д-р Андрей Ковачев11.05.12г.13 елхи с професия допълват празничната украса на Пловдив12.12.12г.На 2 март е отчитането на конкурса „Любовта е пиянство или пиянство от любов”22.02.12г.Фестивалите „Сцена на вековете”, “Arbanassi Summer Music” и “На Източния бряг на Европа” получиха престижен европейски статут23.11.15г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.