kmet.BG
Интересно
избери регион
Ловешкият съд инкриминира използването на марихуана за медицински цели
Ловешкият съд инкриминира използването на марихуана за медицински цели
Снимка: www.ppkoi.bg
 Една птичка пролет не прави, но определено носи свеж полъх. В контекста на все по-топлия март и Ловешкият районен съд ни накара да вярваме в чудеса. Заставайки в разрез с регресивните мерки, които предприе правителството спрямо отглеждащите и използващите марихуаната за медицински цели, магистратите от Града на люляците оправдаха болен от множествена склероза млад мъж, обвинен в засаждане и употреба на канабис. За какво става въпрос?

Преди почти година антимафиоти правят зрелищна акция в жилището на Марин Калчев и откриват забраненото по закон растение, засадено в саксии на балкона му. Подсъдимият  успява да докаже, че отглежда “тревата”, за да облекчи болките си. Това се случва след като на 12 февруари Ловешкият районен съд назначава тройна експертиза, за да докаже какво е реалното въздействие на отглеждания в домашни условия канабис.

Основните казуси, по които е трябвало да се произнесат експертите са свързани със здравословното състояние на Калчев, влиянието на марихуаната върху симптоматиката на множествената склероза и как се отразява канабисът на подсъдимия. Анализите категорично показват, че употребата на марихуана не само съществено намалява чувството за умора и скованост при физическо натоварване, така характерни за страдащите от множествена склероза, но и има благоприятно влияние върху общото му физическо състояние.

За съжаление оправдателната присъда все още не е окончателна. Надеждата, че здравият разум ще надделее обаче, е налице. От политическа партия “КОЙ” неведнъж сме заявявали категоричната си позиция, че отглеждането и употребата на марихуана за лечебни цели трябва да бъдат инкриминирани. Това не е популистка стъпка от наша страна - позоваваме се на едни от най-авторитетните световни здравни организации, които са единодушни, че канабисът е ефикасно средство за лечение и облекчаване на симптомите на редица заболявания.

Съдим и от опита на редица страни от цивилизования свят, които легализираха отглеждането и употребата на марихуана, без това да се отрази негативно в социален, криминален или здравен аспект. Напротив!

Затова и горещо приветстваме решението на Ловешкия районен съд и призоваваме институциите на национално ниво да последват примера му и да покажат, че са адекватни на световните тенденции. Научно доказан факт е не само че канабисът влияе благотворно при някои заболявания, а и че той има много по-ниска степен на пристрастяемост, отколкото например алкохола и тютюна. Всъщност, зависимостта от марихуаната е съпоставима с тази от кафето.

За финал нека цитираме член 3 от Закона за лекарствените продукти - “Лекарствен продукт е всяко вещество или комбинация от вещества, които са предназначени за лечение или профилактика при заболявания у хора, или се прилагат с цел възстановяване, коригиране или променяне на физиологични функции на човека чрез фармакологично, метаболитно или имунологично действие или се използват за диагностициране”. Точка. Всичко друго е отбиване на номера и отчитане на дейност от страна на полицията...

Източник: www.ppkoi.bg
Публикувано на: 28.03.2014-11:52:22
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Петя Караиванова от столичния район „Илинден” – в топ 10 на световния шахматен елит 23.11.15г.Реализирай идея по време на One Architecture Week 201525.08.15г.100 години от началото на Балканските войни05.10.12г.ЕКСКУРЗОВОДИ И АНИМАТОРИ ЩЕ СЪЖИВЯВАТ МИТОВЕТЕ НА МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ11.02.14г.Грандиозно откриване и събития на обновения площад „Централен“ за Пловдив 201911.01.18г.Да спортуваме заедно13.10.14г.Пет дни забавления, танци и спорт в МКЦ, по случай Европейската седмица на младежта02.05.17г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.