kmet.BG
Интересно
избери регион
МЕЛЕМОВ: 5 000 УЧАСТНИЦИ СЪБИРА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР, КОЕТО ГО ПРАВИ НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО И МАЩАБНО ФОЛКЛОРНО СЪБИТИЕ В БЪЛГАРИЯ
МЕЛЕМОВ: 5 000 УЧАСТНИЦИ СЪБИРА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР, КОЕТО ГО ПРАВИ НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО И МАЩАБНО ФОЛКЛОРНО СЪБИТИЕ В БЪЛГАРИЯ
Снимка: Община Смолян
 Над 5 000 ще бъдат участниците на Роженския събор, което го прави най-грандиозното и мащабно фолклорно събитие в България, съобщи днес пред медиите кметът Николай Мелемов. До момента са се записали за участие 314 певчески, танцови групи и ансамбли и 170 индивидуални изпълнители. Основната ни цел е да продължим традицията и да обхванем бита на родопчани, каза още градоначалникът.

В пресконференцията взеха участие и останалите организатори на събитието - кметът на Чепеларе Тодор Бозуков и Симеон Караколев от сдружение „Рожен – наследство в бъдещето”. Мелемов припомни, че последният събор през 2006 е бил финансиран от културното министерство и за него са били отпуснати 360 хиляди лв. Сега времената са други и затова смятам, че най-успешният вариант е публично-частно партньорство със сдружението на г-н Караколев, посочи Мелемов. Община Смолян ще покрие дейности за около 35-40 000 лв. при провеждането на Роженския събор . Търговските дейности се поемат от сдружението. Кметът на Смолян обяви, че в журито  което ще оценя изпълнителите, присъстват известни имена. Голямата награда ще е „Златен плакет” за групи и индивидуални изпълнители. Те ще се изявяват на три сцени, като е възможно да бъде монтирана и четвърта.


5,5 декара поляни ще бъдат оградени с националния ни трибагреник на предстоящия Роженски събор, който ще се проведе от 17 до 19 юли т.г. Той ще бъде пазен от сдружението на Родопските хайдути в Смолян, обяви и Караколев. На най-голямата родопска сцена ще засвирят заедно 400 каба гайди, които ще се съберат от четири лъча. Над 90 % от легловата база в Смолянска област вече е заета за най-мащабното събитие, което прави 40 хиляди места, допълни той. Палатковият лагер ще бъде осветен, ще има и безплатна свободна зона за интернет, за удобство на медиите и всички посетители на Рожен. Ще се проведе и благотворителна кампания за борба срещу рака на гърдата. За хората с увреждания ще има обособени паркомести и ще има специални подходи към сцените. Поканени са безплатно да участват деца от социалните домове в страната.

Няма да има вход за събора, категоричен е Караколев, с което опроверга слуховете , че ще се събират по 5 лв. вход. Няма да има чадъри и тенджери с кебапчета на открито. В 20 ресторанта ще се приготвя храната и ще отговаря на всички хигиенни изисквания. 

350 000 ще посетят в трите дни националния събор, в който за първи път наред с народното творчество ще се покаже и животновъдството на България и много други атракции.


Пресцентър на община Смолян 

Източник: Община Смолян
Публикувано на: 17.06.2015-15:01:40
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
Кметът Николов: Бургас е готов за Европейско по футбол, дано България спечели домакинството06.02.12г.Фотоизложба „Красотата в моите ръце. Бъдещето в моите ръце” в Градската градина15.04.15г.Не излизайте навън, ако не се налага!07.02.12г.На 2 март е отчитането на конкурса „Любовта е пиянство или пиянство от любов”22.02.12г.Discover.Vino представя вината на Южна Франция12.05.15г.Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата “Смело сърце” в конкурса “Даниела Сеизова - в името на живота” на “Федерация български пациентски форум” 17.12.13г.БУРГАС ЗАСЛУЖИ ЕДНА ОТ НАГРАДИТЕ В КЛАСАЦИЯТА „НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО “16.11.17г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.