kmet.BG
Интересно
избери регион
Д-р Тодор Чобанов: Неолитното селище „Слатина” е от огромно значение за историята на София
Д-р Тодор Чобанов: Неолитното селище „Слатина” е от огромно значение за историята на София
Снимка: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Неолитно селище, разкрито на територията на столичния кв.„Слатина“, е на 8 хиляди години. Това е най-старото селище на територията на София и няма друга столица в Европа, чиито корени да стигат до края на седмото хилядолетие. Това каза днес ръководителят на археологическите проучвания проф.Васил Николов, археолог към БАН в присъствието на заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов. 
    
Няма друга столица в Европа, чиито корени стигат края на 7-то хилядолетие преди Христа, посочи проф.Ноколов. По думите му когато през 1985 г. започва проучванията в "Слатина", открива изключително добре запазена къща с площ от 117 кв.м. - една от най-големите за 6-то хилядолетие пр. Хр. Идеята ни е тя да бъде възстановена на цялата й площ, за да могат хората да видят нещо, което не може да бъде видяно другаде, посочи проф.Николов. 

Неолитното селище е от огромно значение за историята на София, каза зам.-кметът на София, д-р Тодор Чобанов. Столичната община е подписала рамково споразумение с БАН за бъдещо сътрудничество в зоната на разкопките. Стремежът е на този етап да покажем едно неолитно жилище под вещото ръководство на проф. Николов, за да се гарантира 100 процента автентичност. Планира се да бъде направен малък детски образователен център с различни занимания, обясни д-р Чобанов. 
   
Екипът от археолози проучва за трета поредна година неолитното селище по проект и със средства по столичната програма „Култура“. 

Източник: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Публикувано на: 22.10.2015-09:29:51
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Не пропускайте да разгледате атрактивната изложба “Мост към Кристо” в Галерия-музей “Георги Баев”27.04.17г.Григор Димитров - Почетен гражданин на Хасково21.01.14г.„ХАЙДУШКИ ПОЛЯНИ”, МЯСТОТО НА РОДОПСКИТЕ КОМИТИ, ОТНОВО НИ ЗАРЕДИ С РОДОЛЮБИЕ И КРАСОТА17.08.14г.С ТЪРЖЕСТВЕН БЕНЕФИС В СМОЛЯН ВЕЛИЧКО ЧОЛАКОВ СЛОЖИ КРАЙ НА СЪСТЕЗАТЕЛНАТА СИ КАРИЕРА30.09.15г.Завърши най-силното издание на тенис турнира ГЕРБ Оупън в Бургас24.09.12г.БУРГАЗЛИЯТА ДИЯН КОСТАДИНОВ СТАНА ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН ПО СЪСТАВЯНЕ НА ШАХМАТНИ ЗАДАЧИ11.03.16г.Грандиозно откриване и събития на обновения площад „Централен“ за Пловдив 201911.01.18г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.