kmet.BG
Интересно
избери регион
Петя Караиванова от столичния район „Илинден” – в топ 10 на световния шахматен елит
Петя Караиванова от столичния район „Илинден” – в топ 10 на световния шахматен елит
Снимка: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Шампиони от 91 държави се събраха за шахматна надпревара в 12 възрастови групи на проведеното скоро Юношеско световно първенство по шахмат ФИДЕ – 2015 за юноши и девойки до 18 години в Порто-Карас, Гърция. Петя Караиванова – малката шахматистка от кръжока по шахмат при НЧ „Гоце Делчев-1927”, район „Илинден“ с треньор Боряна Строкова, която е шампионка на България и шампионка на Европейския съюз за момичета до 8 г., беше представителка на страната ни в тази възрастова група. 


Турнирът се проведе по швейцарската система в 11 кръга. 

Съревнованието стартира успешно за Петя - тя играе срещу шампионите на други държави на предни маси за челните места. След 6-тия кръг, когато вече има известно диференциране по точки и се открояват потенциалните призьори, Петя заема трето място във временното класиране - с най-голям шанс от българските участници. В деветия кръг тя делеше шахматната дъска с WCM (Кандидат–майстор на спорта за жени) Нгуен Ле Кам Хиен от Виетнам, момичето, което стана световна шампионка в групата. Петя постигна спечелена позиция в тази оспорвана партия, но вероятно умората й попречи да реализира преимуществото и доведе до загуба. Оставащите два кръга бяха спечелени безапелационно. В последната партия, след реми с индийката WCM Джупта Пративия, Петя Караиванова завърши с резултат 7,5 точки. 5 момичета със същия точков актив деляха 7-11 място. В крайна сметка компютърът отреди на Петя 9-то място в крайното класиране по допълнителни показатели – позиция, която е доказателство за принадлежността на нашата малка шампионка към световния шахматен елит.

На Юношеското световното първенство в Порто-Карас България може да се похвали с изключително успешно представяне: 5 български момичета се класираха в почетната десетка, а по успехи на националните състезатели страната ни зае трето място. 

Ръководството на Българската федерация по шахмат посрещна с възторг, много цветя и поздравления своя отбор. Район „Илинден“ се присъединява с пожелания за умножаване на успехите на българската шахматна школа и нови поводи за гордост на любителите на интелектуалния спорт. 

Източник: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Публикувано на: 23.11.2015-12:32:16
Реклама
Последни Новини
София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.Програма Европа 2017 стартира в пространството около Триъгълната кула на Сердика14.06.17г.Даниел Панов получи приз за цялостен принос в борбата с трафика на хора12.06.17г.
Интересно
В Регионален исторически музей – Благоевград бе представена гостуваща изложба на Полския културен институт - „Корените на съвремието”07.02.12г.Звездите на световния тенис Доминик Тийм и Давид Гофен играха тенис в центъра на София10.02.17г.Международни организации ще инвестират в изграждането на иновативно училище в София29.09.17г.СМОЛЯНСКИ УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ И СТРОИТЕЛСТВО СА В ТОП 10 НАЙ-ДОБРИТЕ ГОТВАЧИ И БАРМАНИ В СТРАНАТА04.05.16г.Бургас е домакин на хандбалното дерби19.02.14г.В ИСТИНСКА ВОЛЕЙБОЛНА ФИЕСТА СЕ ПРЕВЪРНА СРЕЩАТА МЕЖДУ ОТБОРИТЕ НА „РОДОПА” И НАЦИОНАЛИТЕ03.12.15г.Тържествено честване на Националния празник на Република България 02.03.16г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.