kmet.BG
Интересно
избери регион
Посолството на Великобритания представя в Пловдив изложбата „Магна Харта“
Посолството на Великобритания представя в Пловдив изложбата „Магна Харта“
Снимка: Община Пловдив
На 9 декември 2015 г., сряда, от 18:30 часа, в Дом на културата „Борис Христов” ще бъде открита изложба, посветена на Магна Харта. Тя включва 16 двуезични изображения, които представят историята, влиянието и наследството на Магна Харта, чиято 800-на годишнина се отбелязва тази година. Изображенията са предоставени от британския парламент, Националния архив на Великобритания и Британската библиотека.


Изложбата, която е част от мащабната инициатива „Магна Харта” на британското посолство ще бъде открита от заместник-посланик Сара Райли.

През 2015 г. се навършват 800 години от подпечатването на Магна Харта, чиято история е тясно свързана с полагането на основите на демокрацията и свободата.  Магна Харта представлява символ на правата на човека, свободната реч, личните свободи и правосъдието от двете страни на Атлантическия океан. Хартата е осигурила на хората определени права и е подчинила краля на върховенството на закона. Векове след подпечатването й, тя продължава да вдъхновява поколения световни лидери. Чрез Томас Джеферсън, Махатма Ганди и Уинстън Чърчил, Магна Харта е дала облика на живота ни днес.


Описвана като най-големия британски експорт, заедно с английския език, Магна Харта е международен символ на справедливостта, свободата и демокрацията. Принципите ѝ са залегнали в Декларацията за независимостта и са послужили за основа на Всеобщата декларация за правата на човека.


За Магна Харта


Магна Харта е мирно споразумение, подпечатано през 1215 г. между крал Джон и лордовете-феодали, които въстанали срещу управлението му. Споразумението установява за пръв път принципа, че всеки, включително и кралят, е подчинен на закона. Великата Харта съдържа 63 клаузи, като най-известната, която е част от законодателството и днес, за пръв път дава правото на справедливост и справедлив процес.


Магна Харта е първата стъпка по пътя към парламентарната демокрация и зачитането на личните права. От подпечатването си преди 800 години до днес, документът вдъхновява хора по целия свят. Нейните принципи са отразени в Била за правата на САЩ, Всеобщата декларация за правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека.


През 1964 г. в съдебния процес, в който се бори за живота си, Нелсън Мандела посочва Магна Харта като един от основните документи, почитани от демократите по целия свят. Хартата продължава да бъде цитирана в правния свят, най-вече като символ на правосъдието, свободата и демокрацията.


Документът, който първоначално представя конкретните искания на група феодали, впоследствие се превръща в международен символ на свободата, без който днес може би нямаше да имаме правата, които ценим толкова много.

Източник: Община Пловдив
Публикувано на: 08.12.2015-15:03:38
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
Завърши най-силното издание на тенис турнира ГЕРБ Оупън в Бургас24.09.12г.Звездите на световния тенис Доминик Тийм и Давид Гофен играха тенис в центъра на София10.02.17г.Кметът Иван Портних награди Цветана Манева с почетен плакет06.06.14г.Кметът Казанджиев: Правим промяна в статута на „Ловешки меч”13.12.12г.СМОЛЯН ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА СВЕТОВНА КУПА ПО ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ ЗА ЮНОШИ И ДЕВОЙКИ МЛАДША ВЪЗРАСТ13.01.14г.80 ветроходни лодки ще се състезават за „Black sea cup 2013”02.10.13г.Тържествено честване на Националния празник на Република България 02.03.16г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.