kmet.BG
Интересно
избери регион
250 кукери ще гонят злото тази година на Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в Широка лъка
250 кукери ще гонят злото тази година на Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в Широка лъка
Снимка: Община Смолян
250 кукери ще гонят злото тази година на традиционния Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март в смолянското село Широка лъка. Това стана ясно днес на пресконференция в община Смолян на която бяха оповестени подробности около организацията и провеждането на кукерския празник. Не напразно Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар. Тази година, освен нашите песъци ще гостуват още пет състава от Каравелово и Дъбене – Карловско, село Драгоданово – Сливенско, град Стралджа – Ямболско и от село Ябълково – Кюстендилско. Желаещите групи са били много, но повече от час и половина не може да бъде затворен пътя, а изпълнението на всяка кукерска група е 15 минути. Поради тази причина само шест групи участват, обясни кметът на Широка лъка Васил Седянков. Той уточни, че средствата за празника са осигурени традиционно от община Смолян и спонсори. Всички хотели в селото са резервирани. Дори една група кукери ще бъде настанена в смолянски хотел. Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 5 март от 11 до 12,30 часа. Широка лъка е почистена от снега, а от тази вечер няма да има и режим на водата. Седянков каза още, че с кмета на Момчиловци Сийка Суркова са поканили корейския посланик на гости. На 4 март да посети Момчиловци за Тодоровден, а на 5 март Широка лъка за Песпонеделник. Двете села са му харесали много и той е изявил желание да ги посети. Кукерските дни ще започнат на 2 март от 14.00 ч. с откриването на изложба на детски рисунки „Кукери”, изработени от ученици от местното училище. От 16.00 часа в НЧ „Екзарх Стефан „ ще бъде открита и изложба живопис „Много богове“ на Георги Попов . На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на героите, загиналите за освобождението на България . От 18,30 ч. ще има Празнична програма в читалището, посветена на Националния ни празник. В нея ще участват ученици от ОУ „Н. Вапцаров“ и НУФИ Широка лъка, вокално танцова група при читалището и хор при пенсионерски клуб. На 4 март от 18,30 часа Националното училище по фолклорни изкуства ще проведе традиционния си концерт, посветен на 3 март. Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 5 март, обяви секретарят на читалището в Широка лъка Гергана Чотрева. Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на песъците Стоил Калфов. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Отново ще бъде показана двойната маска, характерна за широколъшките песъци. Най-малкият кукер ще е на 8 години. От следващата седмица песъците ще започнат да играят и обикалят селото. Очакват се над 5 хиляди гости на предстоящия кукерски празник. Пресцентър на община Смолян
Източник: Община Смолян
Публикувано на: 24.02.2017-15:07:03
Реклама
Последни Новини
Емил Желев - кандидат кмет на Изгрев18.10.19г.Завършена е новата пътна връзка от бул. “Брюксел“ до Терминал 2 на летище София11.01.18г.София участва в международен проект за развитие на младежкото предприемачество 08.01.18г.Йорданка Фандъкова: "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии"16.11.17г.ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ХАКАТОН С НАГРАДИ – ЦЕЛТА Е СЪЗДАВАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА SMART CITY BURGAS03.10.17г.Новата индустриална революция обсъждат на международен форум в Пловдив29.09.17г.ОБЩИНА БУРГАС ПОЛУЧИ ДВЕ НАГРАДИ ЗА СВОЯТА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА14.06.17г.
Интересно
МАРИН ЗАХАРИЕВ ЩЕ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ФЕРМЕНТИРАЛИ ХРАНИ В КОРЕЯ23.10.13г.ВИКТОРИЯ БОЙКОВА СПЕЧЕЛИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ НА БАЛКАНСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ОРИЕНТИРАТЕ03.09.14г.Христина Христова поздрави царското семейство21.01.12г.Меглена Кунева пред студенти: Вие сте в Европа, вие сте Европа!10.11.12г.Оркестърът на Класик ФМ радио открива сезона с испански концерт09.10.15г.Рекорден интерес към България като домакин на Concurs Mondial de Bruxelles02.02.16г.Кметът на София Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов откриха парк Възраждане 18.04.16г.
Copyright © 2008 kmet.BG All rights reserved. Privacy Policy.